Lediga dagar

Godmorgon/Godförmiddag! :)

Det är väldigt skönt att vara ledig några dagar innan skolstarten. Jag älskar att vakna tidigt och sedan knäppa på tvn och kika på nyheter och nyhetsmorgon från sängen och vakna till innan jag kliver upp. Har tagit det lungt och bara njutit av dagarna! Det har bland annat blivit premiär på gymmet, lite bakning och promenader dessa lediga dagar. Lantbrödet på surdeg jag bakade klart igår blev jättegott föresten. Lägger upp receptet längst ner i inlägget.

Nu ska jag dricka en kopp kaffe, surfa runt lite och ha nyhetsmorgon i bakgrunden. I eftermiddag åker jag och Ebba till Ödeborg och stannar till på tisdag. På tisdag ska jag nämligen hoppa in och jobba en sväng och på onsdag börjar skolan igen efter sommaruppehållet :) Då är det dags att lära sig lite om skatterätt. Spännande!


Lantbröd med surdeg
Surdegsbröd bakas av en surdeg, som ska jäsa i 1 dygn, så planera i god tid. För att få 25 g jäst är det enklast att dela jästpaketet på diagonalen. Ett gott råd till dig som är lite ovan vid att baka: knåda inte degen för länge. När den fortfarande känns lätt och luftig men inte klibbar är det dags att sluta.

Ingredienser:

Surdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl lvatten
25g jäst

Bröddeg:
surdegen
25g jäst
5dl vatten
17dl vetemjöl (ca 1 kg)
1/2 g olivolja
2tsk salt
mjöl till utbakning

Gör så här:
1. Dag 1, Surdeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en liten bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen smälter. Rör ut mjölet i vattnet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

2. Dag 2, bröddeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, saltet, oljan och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 1/4 timme.

3. Sätt ugnen på 250°. Strö generöst med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Rulla degen i mjöl och forma försiktigt, utan att knåda, 2 limpor. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne i ytterligare 10 minuter. Låt limporna svalna på galler utan duk så får bröden knaprig skorpa.

 

Vill önska er en riktigt trevlig fredag och helg!




Kommentarer
Postat av: Maria

Tack för receptet vännen! :) detta ska jag prova nåndag.



Kram.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback