Lediga dagar

Godmorgon/Godförmiddag! :)

Det är väldigt skönt att vara ledig några dagar innan skolstarten. Jag älskar att vakna tidigt och sedan knäppa på tvn och kika på nyheter och nyhetsmorgon från sängen och vakna till innan jag kliver upp. Har tagit det lungt och bara njutit av dagarna! Det har bland annat blivit premiär på gymmet, lite bakning och promenader dessa lediga dagar. Lantbrödet på surdeg jag bakade klart igår blev jättegott föresten. Lägger upp receptet längst ner i inlägget.

Nu ska jag dricka en kopp kaffe, surfa runt lite och ha nyhetsmorgon i bakgrunden. I eftermiddag åker jag och Ebba till Ödeborg och stannar till på tisdag. På tisdag ska jag nämligen hoppa in och jobba en sväng och på onsdag börjar skolan igen efter sommaruppehållet :) Då är det dags att lära sig lite om skatterätt. Spännande!


Lantbröd med surdeg
Surdegsbröd bakas av en surdeg, som ska jäsa i 1 dygn, så planera i god tid. För att få 25 g jäst är det enklast att dela jästpaketet på diagonalen. Ett gott råd till dig som är lite ovan vid att baka: knåda inte degen för länge. När den fortfarande känns lätt och luftig men inte klibbar är det dags att sluta.

Ingredienser:

Surdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl lvatten
25g jäst

Bröddeg:
surdegen
25g jäst
5dl vatten
17dl vetemjöl (ca 1 kg)
1/2 g olivolja
2tsk salt
mjöl till utbakning

Gör så här:
1. Dag 1, Surdeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en liten bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen smälter. Rör ut mjölet i vattnet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

2. Dag 2, bröddeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, saltet, oljan och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 1/4 timme.

3. Sätt ugnen på 250°. Strö generöst med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Rulla degen i mjöl och forma försiktigt, utan att knåda, 2 limpor. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne i ytterligare 10 minuter. Låt limporna svalna på galler utan duk så får bröden knaprig skorpa.

 

Vill önska er en riktigt trevlig fredag och helg!




Surdegsbröd

När jag blev student ville jag baka mycket eget bröd men efter två år som student tror jag (om jag minns rätt) att jag endast har bakat bröd EN enda gång. Haha! Men idag tog jag tag i saken, och imorgon hoppas jag att resultatet blir ett lantbröd med surdeg. Nu har jag gjort surdegen som ska stå í ett dygn.


Onsdag

Godförmiddag på er!

Jag och Ebba myser i soffan med nyhetsmorgon på tv. En kopp nybryggd kaffe och stickningen är med mig denna morgon. Hääärliga, lediga förmiddag!



Mormors Ragu

Håller just nu på att laga mormors egna version av ragu. Den är himmelskt god!


Uppdatering

Hej på er!
Nu var det ett bra tag sedan jag var här inne och skrev. Sedan dess har det hänt lite grann. Bland annat har både jag och Simon jobbat klart för sommaren (Jag hoppar fortfarande in lite extra ibland) och vi är nu tillbaka i Trollhättan igen efter att ha spenderat sommaren hos våra föräldrar och jobbat. Nästa vecka är det skolstart och ett år med plugg står framför oss :) Sedan är vi båda färdigutbildade inom våra respektive områden. Simon som personalekonom och jag som ekonom. Spännande!

I söndags kväll kom vi till Trollhättan men redan kl 8 på måndagmorgonen ringde chefen och frågade om jag inte kunde komma och jobba då en anställd blev dålig. Självklart svarade jag ja och åkte och jobbade en liten sväng :). Idag däremot så har jag äntligen fått ta tag i de grejer som legat och väntat på oss i lägenheten. Städ, tvätt och plockande. Nu ska de sista maskinerna med tvätt strax hängas upp och Ebba ligger och torkar efter sin dusch. Dammsugningen gjorde jag redan imorse då minst ett lager av damm låg och täckte golvet. Efter tvätten ska jag och Simon ta en skön promenad med Ebba. Vädret är ju underbart ute och efter en förmiddag inomhus så lngtar vi ut.

Ikväll blir det premiär på friskis&svettis efter en HEL sommar utan träning! Aerobic är det som står på schemat och jag längtar efter att få svettas och bli helt slut.

Nu kallar tvätten på mig, så jag önskar er en trevlig tisdag!

Trollhättan

Igår åkte jag, Simon och Ebba en sväng till Trollhättan och stannar här till imorgon. Jag och Ebba åker då tillbaka till Ödeborg medan Simon åker till Stockholm för att hälsa på sin bror över helgen :) På söndag åker han sedan vidare till Edsbyn igen där den sista arbetsveckan väntar. Jag har 2 ½ veckas jobb kvar av sommaren och kan inget annat än att säga att jag stortrivs med mitt sommarjobb. Nu är det dessutom endast knappt en månad kvar till vi börjar högskolan igen. Då är det vårat sista år för båda två! Längtar till pluggandet och alla kurser vi ska läsa det året.

Dagen idag har bestått av ett tvättpass, tre promenader, inhandlande av nytt raggsocksgarn samt mat (kvällens midddag blir en lax/potatissallad), och lunch på det goda baguettestället Baggis. Har en jättebra ledig dag :-).

Jag hoppas att ni har en alldeles trevlig onsdag i detta underbara sommarväder! Fortsatt trevlig dag.

Raggsockar

Äntligen har jag lärt mig att sticka raggsockar. Läromästaren har varit min bästa mormor. Jag älskar att pyssla och detta var så roligt att jag redan har stickat tre par. Och hur härligt är det inte med ett par raggsockar en kall vinterdag? Imorgon ska vi promenera till garnaffären här i stan och köpa nytt så jag kan börja sticka igen!

Tre par. Två till mig och ett till Simon.



Ledig måndag

Nu har jag gjort min jogghelg och är ledig idag. Underbart! Dagen kommer bestå av utomhusvistelse och aktiviteterna som står på listan är sol, husmålning och promenader! Jag vill önska er en jättebra måndag!